top of page
Disseny sense títol_edited_edited_edited

Espai Natural Protegit de la Serra del Catllaràs


 

Es tracta d'un massís situat a cavall del mantell del Pedraforca i el mantell de Vallfogona, a l'alt Berguedà i al sud de la serra del Cadí-Moixeró. S'eleva amb decisió fins més enllà dels 1.700 metres d'alçada, en cims com el Pedró (1.765 metres), el cap de la Baga Alta (1.759 metres), el cap de la Baga de Fontanals (1.743 metres) i el roc de la Clusa (1.730 metres). L'extrem nord està ocupat per la serra de Falgars, a la vora sud d'un jove riu Llobregat.

L'important gradient altitudinal porta a una gran diversitat d'ambients en un únic espai. S'hi troben representades formacions d'alzinar en petits fragments que ocupen els solells, importants rouredes i pinedes calcícoles, que es distribueixen ocupant els solells i els fons de vall. A les obagues hi predominen les fagedes amb boix, sent rares en el context del Berguedà. Dins dels elements florístics caldria destacar la presència en els ambients culminals de la flor de neu (leontopodium alpinum), sent una espècie molt rara al país i que està protegida per la legislació catalana.

La fauna que hi habita constitueix una comunitat de transició entre els sistemes pirinencs i els més mediterranis situats més al sud. Cal destacar la presència delcérvol com una de les espècies de gran interès de l'espai, conjuntament amb el gall fer i la marta.

bottom of page