Espai Natural Protegit de la Serra de Montgrony

La serra de Montgrony, amb un relleu abrupte i grans elements d'interès històric, com el castell de Mataplana o el santuari romànic de la Mare de Déu de Montgrony, té un interessant valor paisatgístic i turístic. S'hi fan tot tipus d'esports de muntanya.
 

La serra de Montgrony és una continuació natural de l'eix Cadí-Moixeró, però la seva situació més oriental li atorga un caràcter diferencial amb paisatges de tipus continental sec que donen pas a d'altres de marítims i humits. Té una gran diversitat d'hàbitats i espècies d'interès comunitari i, alhora, allotja una fauna vertebrada altimontana i subalpina important.

El seu dens paisatge forestal, amb important presència de boscos caducifolis, amb un relleu abrupte i grans elements d'interès històric, té un interessant valor paisatgístic i turístic en aquest context del Prepirineu. Cal destacar també els forts plegaments i els importants relleus i les coloracions tardorenques.

Les restes del castell de Mataplana, on la llegenda diu que hi va viure el comte Arnau, el santuari romànic de la Mare de Déu de Montgrony i altres ermites de caire romànic, a més d'alguns masos, són els elements més importants del patrimoni cultural de l'espai. S'hi practica el senderisme, l'escalada, i la BTT.